Preberi en cel HighExistence prispevek vsak dan za 30 dni.

“Ves svet je moja šola in človeštvo moj učitelj” George Whitman

“Za Nietzscheja so vse perspektive enakovreden izraz volje domoči, nujni predpogoji za življenje. Interpretacija, za Nietzcheja, je kontinuirano medsebojno soočanje perspektiv, agonije polna dejavnost neusmerjena v strinjanje, ampak v kontinuirano samo-preseganje. Perspektive so kontinuirano nadomeščene z novimi.” Andre van der Braak, Nietzsche in Zen

Na poti, ki vodi proti »velikemu zdravju«, človek potrebuje teoretično znanje, ne zgolj pridobljeno in zapomnjeno kot dejstvo na razpolag oza ponavljanje ob primernem času, ampak kot vir navdiha in predrugačenja sebe. Zen Budizem ne vrednoti svojih doktrin primarno po estetiki njihovih oblik ali ideološki vsebini, ampak raje po moči na razpolago da transformirajo študenta.

*»Velikozdravje« – termin, ki ga uporablja Nietzsche na podlagi svoje teorije bolezni in blagostanja s katerim nakazuje h individualnemu uresničevanju pritrdilnega stališča do življenja in vseh vanj vključenih aspektov. Za Osebo, ki je presegla vse oslabljujoče vrednote svojega časa in potovala skozi boleči proces odkrivanja osebne resnice bi se lahko dejalo, da je dosegla »veliko zdravje«.

Transformacija se začne z učenjem tega, da lahko razmišljamo drugače, premakne nasproti videnju sveta drugače in končna s spremembo naše najbolj ponotranjene narave tako da si dovolimo izkusiti svet drugače, vključno s sabo. Šele ko stopimo preko parametrov lastnih okoliščin lahko vidimo splošno strukturo. S pridobivanjem oddaljenosti na ta način, oseba pridobi sposobnost doseganja novih perspektiv, in z gledanjem sebe s tujimi očmi, si zmožen videti nove stvari, kar vodi k novim vpogledom. Ta, v zameno, spodkopajo stare in skrite predpostavke, katere si podzavestno nosil s seboj. Staro sebstvo ni zmožno vsebovati obeh naenkrat torej se mora nekaj premakniti, da se ustvari prostor za novo sebstvo.

HighExistence je vedno bila stran predana izzivanju najbolj cenjenih prepričanj in predpostavk. Zadali smo si kot poslanstvo izprašati vse kar večina ljudi jemlje kot danost in s tem dejanjem milijonom ljudem pokazali, da je realnost bolj misteriozna in kompleksna kot so bili pred tem prepričani. Zlomili smo mnogo posameznih svetovnih nazorov in jim ponudili priložnost za razširitev miselnega toka in rast v novo obliko sebe. Namen tega izziva je spodbuditi izpraševanja najbolj svetih domnev o svetu, ustvariti prostor za nova vprašanja in nove smeri rasti. V najboljšem primeru bo rezultat izziva zorni kot, ki celotno naravo dojema kot knjigo iz katere neskončni novi nauki in učenosti so lahko pridobljeni, če le odprti smo za njih. S tem stališčem bomo na dobri poti k objemanju neprestanega učenja in razsvetljenjevanja.

Za namene tega izziva lahko prebereš katerikoli HighExistence članek, ki te nagovarja. Smo pa ustvarili tudi predmetnik nekaterih naših najboljših člankov in predlagamo da jih, v toku tega 30-dnevnega izziva, preberete vsaj polovico, če ne vse :

Vprašanje za reflesijo:

  • Kako si boš kar najbolje zapomnil vpoglede pridobljene skozi izziv?
  • Kako boš integriral naučene nauke v svoje življenje?
  • Če odkriješ temo v kateri bi rad vedel več, kako se boš poglobil?
  • Kako lahko povzameš članek z lastnimi besedami (stori to za vsaj 4-5 člankov)?
  • Kaj je bil najgloblji vpogled od vsakega prebranega članka?

Nasvet modrosti:

Ko prebereš svoj dnevni članek, zapiši kratek povzetek kako se le ta nanaša nate. Potem ga deli z nekom za katerega meniš, da bi lahko to perspektivo konstruktivno uporabil. Eden najboljših načinov, da uresničiš novo perspektivo je, da jo deliš z nekom in poskrbiš, da postane del medosebnega zavedanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja