900 dni, 6 raziskovanj, 1 potovanje.

»Predstavljam si, da se počutiš približno kot Alica, padajoča skozi zajčjo luknjo…

Naj ti povem, zakaj si tu. Tu si, ker nekaj veš. Nekaj kar ne znaš razložiti, čutiš pač.  Celotno življenje že ga nosiš v sebi – občutek, da je s svetom nekaj narobe. Ne veš točno kaj je, je pa tam, kot trska v tvojem umu, ki te spravlja ob pamet. Ta občutek te je pripeljal do mene…

To je tvoja poslednja priložnost. Po tem ni poti nazaj. Vzameš modro tabletko in zgodba se zaključi. Zbudiš se v postelji in verjameš, kar želiš verjeti. Vzameš rdečo tabletko – ostaneš v Čudežni deželi, in jaz ti pokažem kako globoko ta zajčja luknja sega. Zapomni si, vse kar ponujam je resnica – nič več.« Morpheus, Matrica

Dobrodošli!

Verjamem, da marsikoga zanima za kaj se gre. No, vsaj mene je, ko sem si pogledal ta video:

Dober marketing, sem si mislil po prvem ogledu. Ob tem pa seveda, “wau, kako hudo, to totalno nagovarja mene”. Komaj sem čakal, da lahko izvem več o tem samooklicanem ekpskem duhovnem popotovanju.

Tudi tebe zanima več? Potem te za začetek povabim, da si s klikom na povezavo prebereš nekaj uvodnih misli snovalcev 30-ih izzivov do razsvetljenja.

Ko sem po mesecih čakanja končno prejel vodič v roke in ga preučil se je navdušenje le še bolj razvnelo. Z čisto vestjo lahko rečem, da gre dejansko za izjemno kvaliteten, sistematično zastavljen in z modrostjo ter znanjem podkrepljen pristop k samo-raziskovanju.

900 dni duhovnega popotovanja so razdelili na 30 izzivov, te izzive pa naprej na 6 različnih raziskovanj imenovanih: Opičji um, Začetniški um, Tihi um, Prebujeni um, Ne-um in Razsvetljeni. Vsako raziskovanje v sebi nosi 5 izzivov in skupaj tvorijo potovanje imenovano 30 izzivov do razsvetljenja.

Avtorji so se pri snovanju celotne pustolovščine oprli na nekaj temelnih idej kot so: pomen razsvetljenja, askeza: pot samo-obvladovanja in notranja plemenitost: pot sočutne evolucije. Za boljše razumevanje zgodbe in ozadje priporočam, da si pred izzivi prebereš, kaj so o tem napisali. Znotraj njih še malo natančneje opišejo dva temeljna stebra na katera so se naslonili. To sta: delo filozofa Friedricha Nietzcheja in tradicijo Zen budizma.

Četudi ne deliš tega videnja in imaš v mislih drugačne ideale, vrednote ali vizije, naj te to ne ustavi pred tem, da vsaj poskusiš pripravljenih izzivov. Ta pot ni točno začrtana, lahko si jo prilagodiš in prikrojiš.

Navkljub zgoraj navedenmu dejstvu pa vseeno imajo določena priporočila glede izzvajanja izzivov. Ampak še enkrat ponavljam, gre zgolj za priporočila.

Glede na prebrano in relativno visoko skladnost vizije snovalcev izzivov z mojo vizijo  sem se odločil, da bo tudi preprosto postalo del tega epskega duhovenga potovanja.

Sprejel sem izziv in se podal na pot razsvetljenja ter se odločil to pot dokumentirati z zapisi in prispevki.

Vsak izziv bo imel minimalno dva zapisa. Uvodnega, ki bo namenjen pričakovanjem, pomislekom, ciljem, zadržkom, bojaznim, motivacijam, razmislekom pred prihajajočim izzivom in zaključnega, ki bo vseboval refleksijo in kontemplacija na opravljen izziv (težave, ovire, spoznanja, uvide, nauke in podobno).

Ob tem pa tudi tehtno razmišljam k vključitvi še tretjega prispevka, po-zaključnega, ki bi sledil mesec ali dva po opravljenem izzivu in bi nudil vpogled v življenje po izzivu. Se je kaj spremenilo? Kaj obdržalo? Je vse kot je bilo prej?  Prispevek se mi zdi smiseln predvsem, ker nekaj nikoli ni zares zaključeno. Dejanja kapljic še dolgo valujejo po tem, ko pristanejo v morju.

Dodatno bom tudi prevedel celoten vodnik 30-ih izzivov do razsvetljenja za boljšo predstavo in vpogled v idejno zasnovo. Težko bom dovoljkrat poudaril, da ta idejna ozadja, niso plod mojega raziskovanja ali pisanja, ampak zgolj moj prevod stvaritev snovalcev 30-ih izzivov do razsvetljenja.

Strinjam se z zapisi snovalcev, da  je vse kar sedaj še preostane  dejanje – prizadevno in metodološko testiranje sebe, pridobivanje perspektive in rast. Ko razvijemo nenasitno željo po učenju in rasti, življenje postane neskončno bolj radoživo in izpolnjujoče. Naj bo to torej začetek veličastne pustolovščine.

*ideje, koncepti, teorija in večina teksta je črpanega iz vodiča 30-ih idej do razsvetljenja

Ps. Dodal bi še, da od promocije teh izzivov nimam nobenin finančnih ali podobnih koristi. Promoviranje teh izzivov je izključno iz zaznave njihove kvalitetne priprave in prepričanja o njihovi smiselnosti ter potencialu za preobrazbo življenje v bolj razsvetljeno življenje.