Izzivi za premagovanje biologije, obvladovanja kompulzivnega vedenja in razvijanje železne volje.

»Ti si nebo. Vse ostalo – samo vreme.« Pema Chödrön

»To je uvodno šolanje za duhovnost: ne takojšnje odzivanje na dražljaje, ampak pridobivanje nadzora  nad inhibiranim, neupoštevajoč instinkte.« F. Nietsche

Kaj je opičji um?

Stanje uma, ki se oklepa vsake mimoidoče misli in želje. Primanjkuje mu discipline in samozavedanja, z lahkoto je vznemirjen, zamajan, zmoten in v dobršni meri reaktiven. Opičji um del zavajanja h kratkotrajnim užitkom in zmanjšuje dolgoročne izpolnitve.

Ko  prevzeti z opičjim umom, si v celoti poistoveten z mislimi lastnega uma. S težavo opazuješ um kot da bi bil naravni pojav, kot na primer ptičje petje ali pretakanje vode. Z odkritjem načina odcepitve si lahko privarčujemo neizmerno količino trpljenja.

Presegati in ukrotiti opičji um je prvi korak do notranje plemenitosti in vznesenega bivanja, dveh poglavitnih ciljev 30-ih izzivov do razsvetljenja. Podvrženi temu umu smo znatno občutljivi za številne pasti – odvisnosti, brezumnost, odlaševanje in racionaliziranje je verjetno življenjska dominanta.

Raziskovanje opičjega uma sestoji iz petih izzivov:

Poleg vsega navedenega izzivi služijo umiritvi drvečega notranjega opičnjaka, razvoju pozornosti, kultiviranju discipline in opravljanju prvega koraka k bolj razsvetljeni obliki zavedanja. Izzivi so posebej oblikovani za de-pogojevanje pre-pogojenosti. Z zmanjševanjem prikljenosti na hedonistična doživetja in preseganjem odporov neprijetnih doživetji, se lahko naučimo ustalitve v trenutku.

S prakticiranjem čuječih vadb stremimo k razvijanju zavedanja subtilnih vzorcev, ki vodijo naše dojemanje in vedenje. V zameno začnemo presegati pogojene želje po oklepanju minljivih užitkov ali prestrašenosti pred negotovostjo prihodnosti.  Z vajo se lahko naučimo stopiti korak nazaj in opazovati gibanje misli, brez da bi nas nemudoma posrkalo v drveči tok. Začeli bomo odkrivati čisto zavedanje, ki bo sposobno biti priča plesu našega ega, brez podajanja odziva.

*Ta sestavek ni plod mojega pisateljskega ustvarjanja, ampak “zgolj” prevod.