Naslednjih 30 dni pojdi na trideset-minutni sprehod. Seveda lahko hodiš dlje če želiš, v bistvu tem dlje kot boš hodil, tem bolje!

»Ne verjemi nobeni ideji, katera se ni rodila na pretočnem zraka prostega gibanja – ideji,  v kateri mišice ne proslavljajo!« Nietsche, Ecce Homo

»Za uspeh človeka v polju življenje ga je Bog obdaril z dvojino sredstev, izobrazbo in fizično aktivnostjo. Ne ločeni, ena za dušo in druga za telo, ampak združeni. S temi sredstvi človek zmore doseči popolnost.« Platon

Hoja

Nietzsche je človeka videl kot bitje delno udomačeno s strani kulture in moralnosti. Bal se je prihodnosti v kateri bodo ljudje popolnoma obsedeli in obvladani s strupenimi prepričanji, ki bi celotne skupine slabile in slabile.

»Za preobrazbo duha, je potrebna preobrazba telesa.«  Friedrich Nietzsche, Neobjavljena pisma

Nietzschejev ljubi protistrup za strupeni življenjski slog je bila hoja. Več urni sprehodi po hribovjih so mu omogočili se otresti dogmatičnih samo-prepričanj in mu pomagali privesti sebe nazaj k preprostemu obstoju. V zadnjem obdobju njegovega življenja knjig ni več pisal v sede. Namesto tega je svoje najbolj radožive in življenja pritrjujoča dela pisal v naravi, med 8 urnimi sprehodi. Predlagal je, da je dozorevanje modrosti delno telesna zadeva.

Spremenjeno doživljanje

Po Nietzschejev mnenju spremenimo razumevanje sveta, ko spremenimo našo telesno aktivnost. Stanje našega telesa narekuje našo zmožnost prebavljanja in vključevanja osvobajajočih pogledov. Občutek moči in sposobnosti dvigujeta naše možnosti dojemanja zadev v bolj konstruktivni luči. Tako je razvoj raznolikih fizioloških aktivnosti – kot so telovadba, prehrana in meditacija – priložnost za izboljšanje naše dojemljivosti za modrost.  Povečanje naše fizične vitalnosti, kot kaže spodbuja našo umsko in duhovno vitalnost. V njegovi knjigi, Filozofija hoje, Frederic Gros, naslavlja privlačno potencialno povezanost med hojo in odkrivanjem decentraliziranih stanj (tj. stanj brez ega).

»Rousseau pravi v svojih Priznanjih, da je med hojo vse mogoče. Prihodnost je odprta kot nebo in če hodiš vrsto ur, lahko pobegneš svoji identiteti. Zgodi se trenutek, ko po več-ih urah hoje od tebe ostane samo premikajoče se telo. Samo to.

Nihče si. Nimaš identitete. Nimaš zgodovine. Nimaš prihodnosti. Si samo hodeče telo.«

Dodatni dokazi

Čeprav se zdi odvečno, je prav tako vredno omeniti goro znanstvenih dokazov, ki namigujejo neskončne prednosti fizične aktivnosti. Fizična aktivnost je lahko osnova vseh oblik blagostanja. Še več, iz biološkega vidika, aktivacija nevrotransmiterjev in ustvarjanje hormonov, ki sestavljajo tako imenovano »tekaško vznesenost« – endorfini, dopamin in serotonin – povzročajo posameznikovo opolnomočenost, zaradi česar se počuti sposobnejšega pri spoprijemanju z življenjskimi izzivi.

Tako se zdi, da bi kultiviranje fizične vitalnosti zelo verjetno zvišalo samo-učinkovitost pri ostalih izzivih izzivov do razsvetljenja, kot tudi v ostalih področjih življenja.

Vprašanja za refleksijo

  • V katerem času dneva si najlažje predstavljaš sprehajati?
  • Katera pot bi bila najbolj ugodna za prijetne, čuječe sprehode?
  • Ko se vreme poslabša, kako boš nadaljeval z izzivi?
  • Kako boš beležil vpoglede med sprehodi?

Nasvet modrosti

Ni pomembno kako hitro hodiš ali kam greš. Samo nastavi si časovnik na 30 minut in spravi noge v pogon. Če želiš, lahko mirno poslušaš glasbo, knjigo ali oddajo. Če se po koncu sprehoda še ne počutiš, da bi odnehal, te definitivno spodbujamo, da slediš temu občutku.


*Tekst je avtorski produkt snovalcev 30-ih izzivov do razsvetljenja

** Zapis pred začetkom izzivu si lahko preberite tule in epilog pa jasno pride po končanem izzivu.