Zbudi se vedro in zgodaj ter se naslednjih 30 dni nameni opazovati sončni vzhod. Natančen časovno opredeljen trenutek sončnega vzhoda lahko najdeš tukaj.

»Sonce me je naučilo sledeče: ko zaide, premočno; zliva zlato v morje iz neizčrpnega bogastva, da tudi najrevnejši med ribiči pljuje z zlatimi vesli. Saj temu sem nekoč bil priča in solze ob opazovanju ostale so neutrudne.« F. Nietzsche

Pričevati sončnemu vzhodu je lahko priložnost za kontemplacija mogočnosti in plemenitosti obstoja. Opazuj sončev dragulj nedoumljivo širen v obsegu, prihajajoč na obzorje, medtem ko kamenček Zemlje se vrti k razkritju naše življenja-negujoče zvezde. Vzemi si čas za poglobitev  v nadstvarno in nepredstavljivo naravo pričujočega položaja: biti v tem minljivem kratkotrajnem življenju kot čuteče bitje na plavajočem kamnu v morju vesoljske črnine – kako čudežen položaj!

Ampak, glej nas. Dan za dnem nas vstajanje sonca lahko spomni na čudo, ki nas dnevno vrtinči in obkroža, če le čas si vzamemo za obstanek in opazovanje. Morda nam vdihne poetično čudežnost našega obstoja in pomaga ustvariti občutek sestrstva in bratstva z vsemi zemeljskimi bitji, ki dnevno so deležni istega sonca. Poglabljanje v mojstrstvo sončnega vzhoda je lahko začetek vse-vključujoče globalne in ekološke zavesti –  občutek dragocenosti, enotnosti in krhkosti našega sveta. Meditiraj o teh besedah in ko ozreš se proti soncu, vsak dan ga premeri z očmi, ki tovrstnega prizora še niso bile deležne.

Preko estestkih in zavest-premikajočih razlogov za opazovanje sonca, obstajajo tudi bolj praktični razlogi. Naši evolucijski ritmi so se razvili v sinhronosti z vzhajanjem in zahajanjem sonca. Večino človeške zgodovine se nismo zbujali ob modrem bleščanju »I-phone« zaslona, ampak toplini zvezde, ki vzdržuje našo eksistenco. Smo dnevna bitja, prestrašeni teme, okrepljeni ob svetlobi materinskega sonca. S uskladitvijo ritma z naravo, se vklopimo v moč evolucijsko razvitega delovanja, kar oskrbi našo bit z idealnimi pogoji za rast. Ob tem pa se tudi naučimo videti sebe kot del narave – integralni vidik enega čudovitega, kozmičnega razodetja.

Nadalje zgodnje vstajanje postavi jasen dnevni namen: Danes pozdravljam luč tega jutra z lučjo moje zavesti. Izrekam »ja« življenju in izzivom, katere nov dan prinaša. Mnogo sonc je vzšlo preden sem prvič stopil v svet, a v tem edinstvenem trenutku, se jaz prebujam združno s planetom, pticami, drevesom in  preostalemu življenju.

Prebujanje s soncem lahko vzbudi spontano hvaležnost. Vesoljska ura bije vsak dan in vsi nekje vemo, da en dan bo  zadnji. Menda se zavedamo, da tudi po našem odhodu, obla še veke se vrtela bo. A današnji dan, vendarle lahko smo hvaležni za preprosto dejstvo življenja in biti priča nadvse sijočemu obzorju.

Končno pa je pričujoči izziv priložnost za kultiviranje čuječnosti. Med opazovanjem sonca, lahko vadiš zavedanje mimoidočih misli in odzivnih poti, katere telo ubere. Preprosto opazuj pojav organizma brez kategoriziranja na »dobro« ali »slabo«, brez želje po spreminjanju. Dopusti, da je, kar je, četudi mrzlo, utrujeno ali stresno. Naj sonce razkrije ti čudežnost tvojega obstoja.

Za konec pa še nekaj vprašanj za refleksijo:

  • Katera vedenja bi lahko preprečila jutranje opazovanje sončnega vzhoda?
  • Kako lahko zagotoviš, da greš pravočasno v posteljo?
  • O katerih bistroumnostih ali osebnih vprašanjih bi rad razglabljal medtem ko sonce priplava na obzorje?
  • Po sončnemu vzhodu, kako bo izgledal tvoj jutranji obred?
  • Ko se zbudiš s soncem, se počutiš bolj povezanega ali odvezanega od življenja?
Nasvet modrosti:

Večina ljudi si nastavi le eno budilko na dan: zjutraj. Za ta izziv nastavi še eno zvečer kot opozorilo, da je čas za spanje. Ko slišiš to budilko se ustavi ne glede na to kaj počneš in pojdi spat. Včasih je zgodnje odhajanje v posteljo lahko prav tako zahtevno kot zgodnje vstajanje iz nje.

*Tekst je avtorski produkt snovalcev 30-ih izzivov do razsvetljenja

** Zapis pred začetkom izzivu si lahko preberite tule, dnevniške zapise in epilog pa tule