Vzdrži se zauživanja alkohola, kofeina, marihuane, nikotina in drugih ne predpisanih poživil za 30 dni. Vodi trezno bivanje.

»Kar je zabeleženo o Socratu, da je bil zmožen tako vzdržati se, kot tudi uživati tisto, za kar mnogi nimajo moči se vzdržati in ne zmorejo uživati brez prekomernosti. Ampak biti dovolj močan, da  v enem prenaša in v drugem treznost ohranja, je znamenje človeka, ki ima popolnega in nepremagljivega duha.« Marcus Aurelius, Meditacije

»Naučili smo se, da zadovoljevanje nagonskega ne more biti edini cilj naših življenj« Anonimni alkoholiki, Dvanajst korakov in dvanajst tradicij

V nepozabnem romanu, Klub golih pesti, je Chuck Palahniuk zapisal: »Stvari, katere si lastiš, si bodo na koncu lastile tebe.« Podoben princip lahko prenesemo na kajenje, inhaliranje, zauživanje, prebavljanje, pitje in tako dalje. Tako kot ni samo po sebi nič narobe z imetjem lepih reči, prav tako ni samo po sebi nič narobe z uživanjem drog za zdravljenje ali osebnostno rast. Obstaja pa nevarnost, da z njimi zanikamo življenje.

Nietsche je na primer pil zgolj vodo in mleko, kot objasni tudi filozof Alain de Botton:

»Nietsche je sovražil alkohol iz istih razlogov kot je zaničeval krščanstvo: oba ustvarita posameznika otopelega za bolečino in hkrati zagotovita, da so stvari čisto okej kot so, spodkopavajoč našo voljo, da bi spremenili naše življenje na bolje. Nekaj pijač uvede minljiv občutek zadovoljstva, ki lahko usodno prekriža pot k prevzemanju odgovornost za izboljšanje življenjskega stanja.«

Z opustitvijo vseh »samo-zdravljenj« za 30 dni, se bomo naučili izkusiti novo vrsto zadetosti: zadovoljstva, bolečine, bivanja, obstoja… kot je, za to kar je.

Seveda pa leži več v ozadju kot zgolj zavračnje vdajanja. V starodavnih kulturah je bilo običajno prečistiti telo in um preden je bil nekdo smatran kot pripravljen za vkrcanje na pustlovsko pot dozorevanja. Odločnost in prožnost bosta zahtevani skozi 30 izzivov do razsvetljenja in tako se zdi primerno začeti z izzivom, ki bo preiskusil trdnost namere.

Nikar ne gre podcenjevati pomembnosti kultiviranja sposobnosti izreči »ne«.  Brez te veščine je skoraj da nemogoče doseči mojstrstvo na kateremkoli področju življenja.

Ta izziv bo morda osvetlil nekatere strahove, anksioznosti, impulze, hrepenenja in odpore, ki nas usmerjajo v skrivanje pred življenjem ali njegovi potlačitvi v precej destruktivnih smereh. S preprostim pridobivanjem samo-zavedanja bo storjen prvi korak k izogibanju samo-škodovanja. Namesto bežanja od življenja ob občutkih nelagodja, se lahko naučimo vztrajati in preprosto biti z našimi občutki, dihom in sprejeti življenje kot je.

Izreci »ne«, je včasih lahko ekvivalent izreci »ja« in sicer bivanju kot je že, sedaj in v tem trenutk. Skozi to pot, se boste lahko naučili, da če ne znamo reci »ja« sedanjemu bivanju, nikoli zares ne moremo postati zadovoljni, pogumni, ustvarjalni in učinkoviti posamezniki prihodnosti.

To torej ne bo zgolj izziv odrekanja, ampak tudi pritrjevanja svojim občutkom, brez zanašanja na pregrešne razvade, ki nas omamljajo v časih trpljenja. Namesto prisilnih in kratkotrajnih hiperpovzdigovalcev, bodo naša orodja za spoprijemanje mirnost, sprejemanje, sočutje, potrpežljivost in odpuščanje.

Pred začetkom izziva je tu nekaj vprašanj za refleksijo:

  • Katerim drogam boš izrekel »ne« v naslednjih 30 dneh?
  • Kaj bodo glavne ovire s katerimi se boš spoprijemal med izzivom?
  • Če boš na robu vdaje, kako boš priklical moč oddane zaveze?
  • V kakšnih okoliščinah ali stanjih bo najtežje reci »ne«?
  • Na kakšne svojstven način boš pridobil s tem izzivom?

Morda še nasvet modrosti:

To ne bo lahek izziv, če se zanašaš na določene substance, ki usmerijo počutje v določene smer. Za nekatere bo edini način opravljanja izziva popolna odstranitev vseh posedovanih in neželenih substanc, drog, poživil, snovi. Zagotovo prisotnost in bližina temu, čemur se odrekamo ne more biti olajševalni dejavnik. Sicer pa še: vzemite vsak dan posebej. Ne glejte na to kot 30 dni; mogoče vam pomaga če vzamete to kot izziv, ki traja 1 dan, ampak je ponovljen 30-krat. Edini cilj je vztrajati ta trenutek in se jutri soočati z jutrišnji dnem. Korak za korakom.

Še čisto kratek dodatek o psihoaktivih:

Droga nikoli ni slaba ali dobra sama po sebi. Grki so za opisovanje katerekoli vplivne substance uporabljali besedo pharmakon, kar pomeni zdravilo in strup. Pri HighExistence, priznavajo da imajo lahko določene substance ob spretni uporabi in zmernosti zelo koristne učinke. Vseeno pa razumejo popolno pomembnost tako obširnega raziskovanja in poznavanja načinov kako izvajati samo-nadzor pred eksperimentiranjem s psihoaktivnimi sestavinami.


*Sestavek je prevod iz priročnika 30 izzivov do razsvetljenja

** Če vas zanima si tu lahko tule preberete moj uvodni zapis ob opravljanju izziva ali pa refleksijo na opravljen izziv